Коледна песен“  е новела от Чарлз Дикенс. За първи път

...
Коледна песен“  е новела от Чарлз Дикенс. За първи път
Коментари Харесай

Коледна песен на Чарлз Дикенс е прочетена за първи път в ефира на радио CBS

„ Коледна ария “  е новела от Чарлз Дикенс. За първи път е оповестена на 19 декември 1843 година Произведението е едно от най-разпознаваемите в творчеството на Дикенс.Главен воин е остарелият сребролюбец Ебенизър Скрудж. Той се интересува само от парите си. В нощта против Коледа го посещава духът на остарелия му съучастник Марли, който го предизвестява, че душата му е обречена, в случай че не се промени. След това го посещават духовете на предишните, актуалните и бъдещите коледи. Скрудж вижда своето минало, настояще и трансформира своя светоглед за заобикалящия го свят.
И в наши дни повестта е извънредно известна – приспособена е неведнъж за кино, спектакъл, опера, радио и телевизия.
Между 1843 година и 1848 година Чарлз Дикенс разгласява пет повести, особено отдадени на Коледа: „ Коледна ария в прозаичност “ (1843 г.), „ Камбаните “ (1844 г.), „ Щурецът на огнището “ (1845 г.), „ Битката за живота “ (1846 г.) и „ Преследваният човек “ (1848 г.). И петте произведения сформират алманах, наименуван „ Коледни песни “. На български са преведени всички произведения без „ Преследваният човек “.
Дикенс е считал, че една трогателна история, показваща бедността и обществена неправда, ще има доста по – огромно влияние, в сравнение с полемичен пасквил или есе.
За написването на коледните си истории Дикенс получава ентусиазъм от личното си детство, което е било тежко и унизително. За основаването на облика на Ебенизър Скрудж се е повлиял от този на татко си.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР